فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 98، بهار و تابستان 1392)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 98، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر پورصادق، سیده یلدا سخاوتی صفحات 1-13
    همسویی استراتژیک، به بکارگیری فناوری اطلاعات به شیوه ای شایسته و بهنگام و در توازن با استراتژی ها ، اهداف و نیاز های کسب و کار اشاره دارد. تحقیقات انجام شده در زمینه همسویی استراتژیک ، وجود ارتباط مثبت و موثر بین استراتژی های رقابتی ، فناوری اطلاعات و عملکرد سازمانی را نشان می دهد و مدیرانی که در سازمانهایشان موفق به ایجاد همسویی استراتژی های سازمانی و بازاریابی شده اند، تاکید می کنند که ایجاد یکپارچگی برای بقا و موفقیت سازمانها ضروری به نظر می رسد. این پژوهش تاثیر همراستائی استراتژی های سازمانی را با استراتژی های بازاریابی که مطابق طبقه بندی مایلز و اسنو[i] (سازمانهایی با استراتژی تدافعی، سازمانهایی با استراتژی تحلیلی و سازمانهایی با استراتژی پیش نگر) ارزیابی کرده است. بعد از طبقه بندی استراتژی های سازمانی پروفایلهای ایده آل سازمانی برای هر کدام از این استراتژی های سازمانی ارائه گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شرکتهای برتر در زمینه صنایع غذائی کشور می باشد . در این تحقیق به لحاظ اینکه جامعه آماری از لحاظ مکانی دارای گستردگی زیادی بود، 10 شرکت برتر در زمینه غذائی به عنوان جامعه آماری انتخاب کرده و 60 پرسشنامه در میان آنها توزیع شد اطلاعات مورد نیاز هم از طریق اسناد و مدارک مربوط و هم از طریق پرسشنامه، بدست آمد. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش پیمایشی به منظور آزمون فرضیه های تنظیم شده این تحقیق ، شامل دو پرسشنامه، اولی شامل 18 سئوال پرسشنامه سنجش ساختار سازمانی(تدافعی، تحلیلگر، تهاجمی)و دومین پرسشنامه سنجش بازاریابی پورتر با 15 سئوال طراحی گردید. برای قابلیت اعتماد سوالات ضریب آلفای کرونباخ 786/0 بدست آمد. برای سنجش عوامل موثر در رفتار اطلاع یابی، از آزمون پیرسون استفاده شد . سپس میزان همراستائی بین استراتژی های سازمانی و استراتژی های بازاریابی اندازه گیری شد. در نهایت در این پژوهش همبستگی میان همراستائی استراتژی های سازمانی و استراتژی های بازاریابی با عملکرد سازمانها مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: همراستائی، استراتژی سازمانی، استراتژی بازاریابی، شرکت های برتر صنایع غذایی کشور
  • محمود البرزی، محمد خان بابایی، محمدابراهیم محمدپور زرندی صفحات 15-34
    درختان تصمیم گیری به عنوان یکی از تکنیک های داده کاوی کاربرد زیادی در اعتبارسنجی مشتریان بانک و شناسایی آن ها برای اعطای تسهیلات اعتباری دارد. مسئله اصلی در پیچیدگی درختان تصمیم گیری، اندازه بیش از حد، عدم انعطاف پذیری و دقت کم در طبقه بندی است. هدف از این مقاله ارائه مدل ترکیبی در بهینه سازی درختان تصمیم گیری توسط تکنیک الگوریتم ژنتیک به منظور حل مسائل ذکر شده در فوق برای اعتبارسنجی مشتریان بانک است. به نظر می رسد بتوان با انتخاب ویژگی های مناسب و ساخت درختان تصمیم گیری توسط الگوریتم ژنتیک به کاهش پیچیدگی و افزایش انعطاف پذیری درختان تصمیم گیری پرداخت. در مدل ترکیبی پیشنهادی ابتدا داده های اعتباری توسط تکنیک خوشه بندی SimpleKmeans به دو خوشه تقسیم می شوند. سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک، پنج الگوریتم انتخاب ویژگی مبتنی بر سه رویکرد فیلتر، Wrapper و طرح جاسازی شده بر پایه درخت تصمیم گیری ژنتیکی، به انتخاب ویژگی های اعتبارسنجی مهم در مجموعه داده می پردازند. در ادامه پنج درخت تصمیم گیری مبتنی بر الگوریتم C4.5 در هر خوشه با مجموعه ویژگی های منتخب ساخته می شود. بهترین درختان تصمیم گیری در هر خوشه مبتنی بر معیارهای بهینگی مورد نظر در این مقاله انتخاب شده و با هم ترکیب می شوند تا درخت تصمیم گیری نهایی برای اعتبارسنجی مشتریان بانک ایجاد شود. ابزار یادگیری ماشین وکا و نرم افزار GATree برای رسیدن به نتایج بکار گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که استفاده از مدل ترکیبی پیشنهادی در ساخت درخت تصمیم گیری منجر به افزایش دقت طبقه بندی نسبت به بسیاری از الگوریتم های مقایسه شده در این مقاله می شود؛ ولی پیچیدگی الگوریتم مدل ترکیبی پیشنهادی از برخی الگوریتم های طبقه بندی مقایسه شده در این مقاله بیشتر است.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، طبقه بندی، الگوریتم ژنتیک، درختان تصمیم گیری، انتخاب ویژگی، خوشه بندی
  • مریم امامی، نصرت ریاحی نیا صفحات 35-46
    هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های مدیریتی کتابداران زن و مرد کتابخانه های شهر تهران است. این پژوهش به روش پیمایشی- توصیفی انجام شده است. نمونه آماری در این پژوهش مدیران و کارکنان کتابخانه های دانشگاه های خوارزمی، علم و صنعت، امیرکبیر و تهران است که در مجموع 56 مدیر و 104 کارمند مورد بررسی قرار گرفتند. از میان مولفه های مدیریتی مطرح شده، تنها در مولفه «کنترل و نظارت» بین عملکرد مدیران زن و مرد کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران تفاوت معناداری وجود دارد و در رابطه با سایر مولفه های مدیریتی تفاوتی بین عملکرد مدیران زن و مرد مشاهده نشد. همچنین از میان مولفه های مدیریتی، فقط در مولفه«ایجاد انگیزه» و «سبک های مدیریتی» بین نظرکارمندان زن و مرد کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران تفاوت معناداری مشاهده شد و در مولفه های دیگر تفاوتی بین نظر کارمندان زن و مرد مشاهده نشد. در زمینه «رضایت شغلی» نتایج نشان داد که میزان رضایت مدیران مرد بیشتر از مدیران زن بود. مدیران کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران معتقدند که وظایف مدیریتی را در سطح خوبی انجام می دهند اما کارکنان عقیده دارند که این وظایف در سطح متوسطی انجام می شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های مدیریتی، کتابخانه های تهران، مدیران زن، مدیران مرد
  • جواد جاسبی، فرشید محمدنژاد صفحات 47-62
    کارت امتیازی متوازن، یک سیستم مدیریتی است که می تواند اجرای استراتژی ها را مدیریت کرده و با اندازه گیری عملکرد، باعث انتقال و تفهیم ماموریت، چشم انداز، استراتژی ها و انتظارات عملکردی به کلیه ذینفعان درونی و بیرونی سازمان شود. نقشه استراتژی، مهمترین مولفه برای ایجاد کارت امتیازی متوازن است. ترسیم ساختار اهداف استراتژیک و کلیدی سازمان در نقشه استراتژی، شالوده و مبنای کارت امتیازی متوازن را تشکیل می دهد که به عنوان وجه تمایز سیستم مدیریتی کارت امتیازی متوازن با سایر تکنیک ها می باشد. متاسفانه سازمان ها و شرکت های زیادی در مسیر کارت امتیازی خود با مشکلات عدیده ای مواجه می شوند، چراکه در ترسیم نقشه استراتژیشان، اشتباهات جدی مرتکب می شوند. به نظر می رسد که متناسب با چارچوب ارایه شده توسط مبدعان کارت امتیازی متوازن، سازمان های مختلف اغلب بدون در نظر گرفتن روابط علت و معلولی میان اهداف استراتژیک و تنها از طریق نظرات و اتفاق نظر مدیران ارشد و متخصصان و کارکنان با تجربه سازمان و طی سلسله جلسات متعدد مدیریتی، منظرهای نقشه استراتژی و اهداف استراتژیک مندرج در آن را انتخاب می کنند. در این نوشتار با استفاده از تکنیک DEMATEL الگویی ارایه می کنیم که می تواند روابط علت و معلولی بین اهداف استراتژیک نقشه استراتژی را با تجمیع و پردازش دانش و قضاوت خبرگان، انکشاف و ترسیم نماید. با این فرایند می توان ساختار یکپارچه ای برای سطح کلان سیستم کارت امتیازی متوازن ارایه و علاوه بر مدلسازی ریاضی روابط علت و معلولی نقشه استراتژی، یک سیستم پشتیبان تصمیم در بدنه اجرایی کارت امتیازی متوازن ایجاد کرد که می تواند کارایی بالایی برای کمک به این مساله در سیستم مدیریتی کارت امتیازی متوازن داشته باشد
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژی، روابط علت و معلولی، تکنیک DEMATEL، سیستم پشتیبان تصمیم
  • زهره میرحسینی، شمسی محب حوری صفحات 63-84
    پژوهش حاضر در مورد ارزیابی عملکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با استفاده از مدل تعالی سازمانی[i] EFQM (مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت) می باشد. هدف از این پژوهش بررسی سطح مدیریت کیفیت در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با توجه به معیارها و استانداردهای جهانی EFQM است.
    در این پژوهش از روش پیمایش موردی استفاده شده است و از طریق مقایسه نتایج حاصله از ارزیابی با مدل مذکور نتیجه گیری شده است.
    جامعه مورد پژوهش 23 نفراز مدیران ارشد و 300 نفر از کارکنان سازمان اسناد و کتابخانه ملی می باشند که نمونه مزبور با استفاده از جدول نمونه مایکل مارک و جولی جانین (1983) انتخاب شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه 50 سوالی مدل EFQM است که بین مدیران و کارکنان توزیع شده است. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفته و در این رابطه از نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    نتایج حاصله از پژوهش نشان داد که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با کسب امتیاز 87/643 در مقایسه با امتیاز کل 1000 در سطوح برگزیدگان اولیه و برندگان جایزه مقدماتی قرار دارد، و بین امتیازهای کسب شده از معیارها و گروه های جامعه آماری، تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، تعالی سازمانی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، ارزشیابی، کتابخانه، مدیریت
  • میرعلی سیدی، ناصر پورصادق، سولماز اکبرپور صفحات 85-98
    برنامه یزی استراتژیک سیستمهای طلاعاتی در راستای تحقق اهداف سازمان، از مهمترین مباحثی است که در دهه های اخیر مورد توجه مدیران ارشد اجرایی سازمانهای یشگام بوده است. این موضوع تحت عنوان همراستایی استراتژیک مطرح است. هدف این مطالعه ارزیابی میزان بلوغ همراستایی استراتژیک در سازمان بنادر و دریانوردی می باشد برای این هدف عوامل همراستایی استراتژیک مدل لوفتمن به عنوان اساس کار انتخاب شده اند.این مدل دارای پنج سطح و هر سطح شامل شش عامل می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران ارشد سازمان و مدیران ارشداطلاعاتی و کارشناسان فناوری اطلاعات/ سیستم های اطلاعاتی سازمان بنادر و دریانوردی می باشد که 55 نفر از طریق سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه مشتمل برشش بخش برای تعیین شرایط جاری سازمان، جمع آوری شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان میدهد که طبق نظر مسئولین مرتبط در سازمان بنادر و دریانوردی، این سازمان در سطح سه بلوغ همراستایی استراتژیک یعنی سطح تمرکزکامل می باشد و چشم انداز بهبود همسویی، حرکت به سوی سطح چهارم بلوغ همراستایی استراتژیک می باشد.
    کلیدواژگان: استراتژی کسب وکار، استراتژی سیستمهای اطلاعاتی، فناوری اطلاعات، همراستایی استراتژیک، سنجش همراستایی استراتژیک
  • رضا رادفر، فریبا صلاحی صفحات 99-114
    در این مقاله، مدلی برای کمک به بهبود فرایند انتخاب و ارزیابی پروژه های تحقیق و توسعه در سازمان های چند پروژه ای فراهم می شود. این تحقیق یک روش چند معیاره برای ارزیابی پروژه های تحقیق و توسعه بر پایه ترکیب دو متدولوژی مدیریتی متفاوت می باشد. مفاهیم مربوط به کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده ها که هر یک به تنهایی ابزار مفیدی در اندازه گیری و تحلیل عملکرد سازمان ها می باشند، گرفته شده و در مدل DEA - BSCترکیب شده اند. این نگرش بر پایه تحلیل پوششی داده ها، توسعه محدودیت وزن و روش کارت امتیازی متوازن است و بدنبال تامین سه هدف معمول سازمان ها یعنی اثربخشی ،کارایی و توازن(در استفاده از ورودی ها وخروجی ها) می باشد.
    در این مقاله به بررسی دو تکنیک مطرح کارت امتیازی متوازن در بخش طراحی شاخص های عملکردی و تکنیک تحلیل پوششی داده هادر بخش ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده با توجه به شاخص های طراحی شده پرداخته شده است. در انتها تکنیک DEA-BSC برای ارزیابی 25 پروژه در صنعت قطعه سازی خودرو بکار برده شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، تحلیل پوششی داده ها، حدود توازن، کارت امتیازی متوازن، کارایی، اثربخشی
|
  • Pages 1-13
    Strategic accordance is defined as proper and timely implementation of information technology in accordance with business strategies, points and needs. Review of literature shows a positive interaction between competitive strategies, information technology and proper function of the organization. Managers, who succeeded to integrate these strategies, emphasize on the vital role of this integration. This study examines the effect of congruity between organizational and marketing strategies, based on miles –snow classification (defensive, analytical and prospective strategies). After this classification, ideal profiles for each of these strategies are proposed. 10 top ranking companies in the field of food industry comprise the study population, which were analyzed via 60 questionnaires. Two main questionnaires including 15 and 18 questions were designated to test theories in surveillance section. Cronbach's alpha co efficient for reliability of result was 0.786. Pierson test was used to evaluate factors involving data process. Finally relationship between strategic accordance and proper function of the organization was evaluated.
    Keywords: Alignment, organizational strategy, Marketing strategy, Food industry Firms
  • Pages 15-34
    Decision trees technique as one of the data mining techniques, is used in credit scoring of bank customers to classify them in order to offer credit facilities. The main problem is in complexity of decision trees, excessive size, lack of flexibility and low accuracy in classification. The purpose of this paper is to propose a compound model in the optimization of decision trees by using genetic algorithm technique. It appears that genetic algorithm can choose appropriate features and build decision trees to reduce complexity and increase flexibility in decision trees. In the proposed compound model, the credit data is initially divided into two clusters by Simple means clustering technique. On the next step, the important credit scoring features in the data set are selected using genetic algorithm and the five feature selection algorithm based on Filter, Wrapper and Embedded approaches. Subsequently, five decision trees based on C4.5 algorithm in each cluster are constructed with a set of the selected features. The best decision trees in each cluster, are selected and combined based on the desired optimality criteria, mentioned in this paper, to construct the final decision tree. WEKA machine learning tool and GATree software were used to in this purpose. Results show that using the proposed compound model in building decision trees leads to increased classification accuracy, compared to other algorithms in this paper. However the algorithm complexity of the proposed compound model is more than some of the classification algorithms compared in this paper.
    Keywords: Credit Scoring, Classification, Genetic Algorithm, Decision Trees, Feature Selection, Clustering
  • Pages 35-46
    Purpose
    The main purpose of this study is to compare the characteristics of male and female librarians in the public universities located in Tehran.
    Method
    A descriptive survey method was used for this study. Sample population for the study was 56 managers and 104 staff in the libraries Kharazmi University, Science and Technology University, Amir Kabir University and Tehran University.
    Results
    In the performance of the managers, only control and evaluation as components of management were different among males and females. Other components were found to have no meaningful difference. In performance. Also, motivation and management styles were different among the male and female staffs. Job satisfaction showed to be higher among male managers. Library managers on the whole believe that they are performing their tasks in a good level, but the staffs believe they are performing in a medium level.
    Keywords: administrative characteristics, Libraries of Tehran Universities, male, femal managers
  • Pages 47-62
    The Balanced Scorecard is widely adopted performance management framework first introduced in the early 1990s. More recently it has been proposed as the basic for a strategic management system. Strategy mapping is the most important task in building a Balanced Scorecard system. Strategy mapping is the process for visually making cause and effect relationships between all possible strategic objectives in an organization. The process for building and constructing a strategy map is a human centric activity which could be considered as the combination and integration of all knowledge and preferences of the managerial boards. From the view point of strategic decision making in an organization, the process for building a strategy map, could be viewed in a general body of a unified group decision making context. If we see the strategy map, as a structural modeling framework for making the cause and effect relationships among the strategic objectives, it is possible to deploy Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (DEMATEL) as a framework for structural modeling approach subject to the problem. The DEMATEL method gathers collective knowledge to capture the causal relationships between strategic criteria. The model is especially practical and useful for visualizing the structure of complicated causal relationships with matrices or digraphs. In this process, the integrated structure can be offered for the macro level balanced scorecard and in addition to the mathematic modeling of cause and effect relationships, a decision support system could be presented in the execution frame that may increase the efficiency of the balanced scorecard management system.
    Keywords: Balanced Scorecards, Strategy map, Cause, effect Relationships, DEMATEL Technique, Decision Support System
  • Pages 63-84
    The present research assesses the performance of the National documentation Organization& Library of the IRI by using EFQM model of organizational excellence. The objective of the present research is to investigate the level of quality management of this organization based onthe criteria and basic standards of EFQM model (European Foundation of Quality Management). In this case study, analytical survey is used to navigate through and compare results with the EFQM model assessment. The research society includes 23 top managers and also the staff of the National Documentation Organization & Library of the IRI. The samples of 300 staff are chosen according to Julie Jonin and Michael Mark pattern (1983). The questionnaire has 50 questions which are distributed among the samples. Information collected is analyzed by Statistical inference and the relationship between variables is analyzed by SPSS. Results showed that the Documentation organization& NLI is achieved to national rate of 643/87 total points, which in comparison to 1000 points is in preliminary level among selected award winners. And there is a significant statistical difference between achieved scores of statistical groups and the model of EFQM criteria.
    Keywords: Total Quality Management_EFQM_Organizational Excellence_the National Documentation Organization_Library of the IRI – Evaluation_Library-Management
  • Pages 85-98
    IS strategic planning towards realizing organizational is one of the most important topics among Executive managers of companies. It is known as strategic alignment. The purpose of this study is to evaluate the maturity of strategic alignment in Irans Port and sailing organization. the alignment factors identified in Luftman strategic alignment maturity model form the basis of the present study. Luftman model is comprised of five levels, each consisting of six factors. The statistical population of this study consists of CEOs , CIOs and IT experts of port and sailing organization who are 55 people and were chosen by cases and samples. The data was collected using an eight parts questionnaire to determine organization's current status. The result of the analysis of data indicates that according to the idea of manager, the port and sailing organization is at the third level of strstegic alignment maturity(stablished focused).the perspective of the improvement is toward forth level of the strategic alignment maturity.
    Keywords: business strategy, information system, information technology strategy, strategic alignment, measuring strategic alignment
  • Pages 99-114
    In this article, a model has been provided in order to help to develop the selection and
    evaluation process of research and development projects in multi-projects organizations. This research is multi-criteria method for evaluation of R&D projects based on the integration of two different management methodologies. Concepts of balanced scorecard (BSC) and data envelopment analysis (DEA) which each is a useful tool in measurements and analysis of organization work, has been taken and combined in DEA-BSC model. This approach is based on data envelopment analysis, development of weight restriction, balanced scorecard and is following to secure three regular organization goals which are effectiveness, efficiency, and balance (in use of inputs and outputs). In this article, two techniques of BSC in work index design part, and DAE technique in evaluation of decision making units part according to design indexes has been studies. At the end, DEA-BSC technique for evaluation of 25 projects in automobile part making industry has been used.
    Keywords: Research, Development, Data envelopment analysis, Balanced Scorecard, Balanced restrictions, Efficiency, Effectivenes